Zurück zur Übersicht

29 September 2022

Is een mbo’er niet sexy?

Bloggen

Recentelijk dreef Arjan Lubach bij De Avondshow van de VPRO nog de spot met de overgewaardeerde universitaire status. ‘In dit leven draait het niet om status of om imago. Het enige wat er in dit leven echt toe doet is geld! En dan is het mbo helemaal geen slechte keuze. Je verdient na het mbo een stuk meer dan de startsalarissen van die universitaire loosers die kunstgeschiedenis of culturele antropologie studeren,’ stelde hij. Maar is dit wel gechargeerd?

Als net afgestudeerd universitair opgeleide archeoloog verdien je 2230 euro, terwijl in de procestechniek het startsalaris zo’n 3.500 euro is en in de scheepvaart ruim 3000 euro. De salarissen liegen er niet om. De tijd dat je als academicus meer verdiende dan een mbo’er ligt achter ons. Bovendien liggen de banen voor vakmensen voor het oprapen. De maatschappij roept niet, maar schreeuwt om mbo’ers! 

Geld lijkt echter niet de drijfveer te zijn. Ook dit studiejaar zijn er weer minder mbo-studenten. Volgens de meest recente prognoses telt het mbo dit studiejaar zo’n 492.000 studenten. Dat zijn er zo’n 10.000 minder dan het afgelopen jaar. Een verontrustende ontwikkeling. Tijdens het jaarlijkse mbo ambassadeursgala in Apeldoorn benadrukte burgemeester Ton Heerts nog eens dat mbo’ers onmisbaar zijn. Zeker als je spreekt over maatschappelijke doelstellingen in duurzaamheid en energietransitie. ‘Tegen jongeren zeggen we vaak: ga je dromen achterna, studeer wat je leuk vindt. Die keuze is altijd vrij. Maar het is wel handig als daar werk in is, en in het mbo is dat zo,’ sprak  hij tijdens de landelijke bijeenkomst. 

Toch zijn er lichtpuntjes in de teloorgang van het beroepsonderwijs. Zo waren er in de universiteitsstad Utrecht voor het eerst mbo’ers welkom de tijdens de introductieweek van het nieuwe studiejaar. In Duitsland zijn op sommige plekken de gilden weer terug. Net als in de tijd voor de Franse Revolutie zijn personen met hetzelfde beroep daar aangesloten bij een belangenorganisatie van personen met hetzelfde beroep. In plaats van ‘het mannetje of vrouwtje’ dat je moet bellen als je lekkage hebt, bel je daar de meester zelf. 

Wint de vakman of vakvrouw het in toekomst van de theoreticus? Draait het om geld of imago? Of is een mbo’er niet sexy? Luister naar onze Podcast NAVCOM (hier link) waarin we een pleidooi houden voor het beroepsonderwijs.

Cookie-Benutzereinstellungen
EinstellungenZustimmen